SATUL INTELIGENT – DEZVOLTAREA AFACERILOR PRIN ECONOMIE CIRCULARA SI INOVARE SOCIALA
December 21, 2022Proiectul ETHAI Tour
May 23, 2024Lansat în noiembrie 2022, proiectul „Micro Community cooperative @ School – MICR@S” (Erasmus+ KA220-SCH – Parteneriate de cooperare în învățământul școlar - 2022-1-BE01-KA220-SCH-000086930) va oferi un MODEL DE CURS INOVATIV, bazat pe un JOC EDUCAȚIONAL dedicat elevilor cu varste între 12 și 18 ani, aplicație care le va permite acestora să învețe în mod practic crearea unor întreprinderi cooperative comunitare incluzive.
Compania HELLOBUCOVINA TRAVEL&TOURS a devenit parteneră în acest proiect ca urmare a adoptării la nivel organizațional a unei misiuni voluntare de dezvoltare economică și socială a comunităților din zone defavorizate (zone rurale, izolate sau sărace) în care derulăm activități de turism. Ca urmare ne-am propus încă din 2019 realizarea de acțiuni specifice de instruire/formare profesională a tinerilor, persoanelor vulnerabile și a persoanelor cu potențial antreprenorial în turism pentru a crea sau lucra în activități incluzive, inovative care să aducă beneficii în comunitățile în care locuiesc.
Rata ridicată a abandonului școlar este o problemă comună în toată Europa. Poate semnifica faptul că școlile și sistemul de învățământ în general, oglinda societăților, nu răspund în mod corespunzător nevoilor educaționale ale tuturor tinerilor de vârstă școlară. Din acest motiv, este important SĂ REGANDIM ABORDĂRILE PEDAGOGICE ALE MEDIULUI EDUCAȚIONAL PENTRU A LE ADAPTA CU CERINȚELE ACTUALE ALE SOCIETĂȚII CONTEMPORANE. Facilitand elevilor experimentarea primilor noțiuni și pași în zona antreprenoriatului în timpul carierei școlare le va face mai ușor să ia în considerare inițierea unei afaceri după finalizarea studiilor. Această tendință este confirmată de cercetările care arată că cei care au urmat această experimentare școlară sunt de trei ori mai predispuși să înceapă propria afacere (EU Training Foundation, 2014). În plus, începerea construirii unui proiect bazat pe nevoile elevilor CES (Nevoi Educaționale Speciale) îi va ajuta pe elevi să dezvolte mai multe calități empatice care îi vor ajuta să devină lideri mai preocupați și mai incluzivi în viitor. Elevii CES, pe de altă parte, vor avea ocazia să ia în considerare un domeniu la care este puțin probabil să aibă acces această categorie de persoane.
Pe durata de viață a proiectului (24 de luni în total), consorțiul de proiect, format din 7 entități europene (CHAMBRE DO COMMERCE BELGO-ITALIENNEASBL (coordonator) din Belgia, A & A Emphasys Interactive Solutions Ltd din Cipru, European Digital Learning Network ETS din Italia, Agrupamento de Escolas Josè Estevao din Portugalia, S.C. HELLO BUCOVINA TRAVEL&TOURS S.R.L. din România, ATLANTIS ENGINEERING AE din Grecia și LINK GROUP din Serbia) va urmări să își atingă obiectivul general: oferirea unei abordări pedagogice inovatoare a educației școlare prin combinarea incluziunii cu o experiență antreprenorială, lucrând împreună în grupuri mici și reflectând asupra problemelor de vulnerabilitate în clasă. Studenții vor avea ocazia să lucreze împreună și să dezvolte un proiect antreprenorial incluziv, trăind o experiență unică și îmbogățitoare care îi va învăța nu numai despre antreprenoriat, ci și despre inovare și incluziune.
În raport cu obiectivul general, există 3 obiective specifice urmărite de parteneriat:
- OS1: îmbunătățirea INCLUZIUNII SOCIALE ÎN ȘCOALĂ, stimularea colaborării între elevi (inclusiv cei cu CES) prin promovarea proiectelor colaborative. Se va ajunge la aceasta prin crearea unor grupuri de lucru în care toți elevii (inclusiv cei cu CES) vor învăța să acționeze ca antreprenori pentru a rezolva problemele apărute în cadrul comunității lor și să creeze un adevărat proiect antreprenorial care să promoveze INCLUZIUNEA ÎN MEDIUL ȘCOLAR.
- OS2: dotarea elevilor de liceu cu COMPETENȚE ANTREPRENORIALE care îi pot pregăti pentru cerințele pieței muncii. Pentru atingerea acestui obiectiv specific va fi elaborat un MATERIAL DIDACTIC pentru a transfera cunoștințele, abilitățile și competențele educației antreprenoriale către elevii de liceu.
- OS3: PROMOVAREA SCHIMBULUI ÎNTRE ȘCOLILE LA NIVEL EUROPEAN, pentru a conecta elevii într-un spațiu de reflecție și discuție privind COEZIUNEA SOCIALĂ ȘI INCLUZIUNEA ÎN EDUCAȚIA ȘCOLARĂ printr-o experiență antreprenorială. În această fază a proiectului consorțiul va crea UN SPAȚIU ONLINE, așa-numitul JOC DE ÎNVĂȚARE COOPERATIV COMUNITAR MICR@S, unde studenții se pot întalni virtual cu alți studenți și pot aborda alte probleme legate de INCLUZIUNEA SOCIALĂ, SOLIDARITATE și ANTREPRENORIAT în alte țări europene..
Grupurile țintă directe ale proiectului sunt:
- PROFESORI: vor beneficia de noi abilități și rezultate ale învățării pentru a-și ajuta elevii să-și dobândească competențe mai aproape de cerințele pieței muncii
- ELEVI (12-18 ani)
Grupurile țintă indirecte ale proiectului sunt:
- PĂRȚI INTERESATE: furnizori de formatori și incubatoare de afaceri, universități, IMM-uri și companii private, cooperative comunitare
- PIAȚA MUNCII
- SOCIETATEA CIVILĂ
Fiți la curent cu informațiile despre proiect, disponibile online:
Vizitați website-ul proiectului: https://micrasatschool.eu/
Urmăriți activitățile proiectului:
- Facebook: @Micro Community Cooperative at School
- LinkedIn: @Micro Community Cooperative at School