Turism Rural in Sate Inteligente
December 21, 2022
MICR@S – Invata despre Cooperativa Microcomunitară de la Scoala
July 26, 2023
Turism Rural in Sate Inteligente
December 21, 2022
MICR@S – Invata despre Cooperativa Microcomunitară de la Scoala
July 26, 2023

SATUL INTELIGENT – DEZVOLTAREA AFACERILOR PRIN ECONOMIE CIRCULARA SI INOVARE SOCIALA

Evenimentul „SATUL INTELIGENT - DEZVOLTAREA AFACERILOR PRIN ECONOMIE CIRCULARĂ ȘI INOVARE SOCIALĂ” a fost organizat de HelloBucovina Travel&Tours și a avut loc la Primaria Satului Dolhești, județul Suceava, Romania în data de 10 decembrie 2022.

La acest eveniment au participat 34 de persoane (dintre care 3 membri ai proiectului: 1 persoana a reprezentat HELLOBUCOVINA și alți 2 invitați de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est). Participanții au fost localnici din comuna Dolhești, Rașca și Mitocul Dragomirnei. 

HelloBucovina a stabilit un parteneriat pentru organizarea evenimentului cu doi dintre principalii actori ai proiectului SMART VILLAGE: Primăria Satului Dolhești și Asociația de Promovare a Turismului Rural „Valea Somuzului”. Lectorii evenimentului au fost: dl Ciprian Șlemco, Manager proiect Hellobucovina, dl Mihai Parfeni, specialist în comunicare antreprenorială și dna Mirela Nechita, Președintele Asociației de Promovare a Turismului „Valea Șomuzului”.

Participanții au fost informați despre eveniment de către părțile interesate care au distribuit posterul și broșura evenimentului în satele Dolheștii Mici, Dolheștii Mari și Râșca cu o invitație oficială și prin canalele de socializare ale HELLOBUCOVINA, Smart Village Project și Turist în Dolhești. Mai mult, a fost creat un poster al evenimentului, o broșură, un roll-up banner, un banner eveniment (pentru social media) pentru a face publicitate evenimentului. Broșura tiparită a fost distribuită în incinta evenimentului, la Primaria Comunei Dolhești.

În cadrul evenimentului au fost utilizate în mod corespunzător și alte produse de diseminare ale proiectului:

- Au fost prezentate pagina FB Smart Village, precum și site-ul web al Proiectului www.smart-village-project.com.

Au fost prezentate și platforma de e-learning și aplicația web și le-am testat împreună cu participanții în direct. Pentru a afla opinia lor despre rezultatele testate ale proiectului, am folosit câteva chestionare de evaluare distribuite între participanți pentru a colecta feedback și recomandări de îmbunătățire.

Participanții au fost mulțumiți de rezultatele proiectului care le-au fost prezentate, mai ales pentru că au avut posibilitatea de a le testa pe loc.

Impresia generală a fost că proiectul și-a atins scopul, că rezultatele sunt inovatoare și utile pentru vârstnicii care locuiesc în mediul rural și care doresc să își înființeze propria afacere în sat, în principal în sectorul turistic. La eveniment au fost prezenți adulți (predominant femei) din categoria de varstă 40+, din satul Dolhesti și Rașca, dar și din Mitocu Dragomirnei din județul Suceava. Participanții au fost foarte interesați de materialele de instruire și au cerut organizarea în viitor a unui curs complet de instruire privind folosirea instrumentelor social media și de marketing digital pentru a-și promova afacerea online, precum și pentru elaborarea unei strategii de dezvoltare a turismului bazată pe cooperarea în cadrul comunității.

Platforma de e-learning și aplicatia mobila, rezultate ale proiectului, au fost apreciate ca fiind surse valoroase de informații, ușor de accesat, cu aspect prietenos, cuprinzand exemple teoretice practice actualizate din care adulții din zona rurală s-ar putea inspira pentru a avea succes în afacerea pe care o dețin în prezent sau în viitoarele afaceri pe care și-ar dori să le înființeze.

Platforma de e-learning a fost considerată foarte inovatoare, deoarece permite utilizatorilor să-și încarce propriile proiecte, astfel, având acces la o rețea europeană de idei de afaceri de succes inspiraționale care le permite acestora să se conecteze și să facă schimb de experiențe.

Dl Ciprian Slemco, managerul de proiect HELLOBUCOVINA a explicat că manualele sunt prezentate într-o formă rezumată și structurată în Aplicația Mobile SMART VILLAGE și, de asemenea, în kit-ul de training al proiectului. Partenerii consorțiului au ales această opțiune pentru a oferi două versiuni ale informațiilor: mai lungă și cuprinzătoare pentru cei care doresc să aibă o înțelegere mai profundă (în manuale) și mai scurtă pentru cei care doresc să învețe într-un mod mai concis despre conceptul și principiile implementării satul inteligent (în aplicația mobilă).

Mai multe informații se pot obține pe website-ul proiectului: https://smart-village-project.com